מה זה "סקירת מערכות שלישית"
בדיקת אולטרסאונד להתפתחות, הנקראת לפעמים "סקירה שלישית", מבוצעת בין השבועות 30-33 ומטרתה להעריך את מצג העובר, משקלו ומיקום השליה. בבדיקה זו גם ננסה, ככל שניתן, לבדוק את מערכות גופו שניתנות להדגמה בשלב זה.
ככל שהעובר גדול יותר, קשה דווקא לראות בבירור את מערכות גופו שכן יש פחות מי שפיר וכן העצמות כבר חזקות ומסוידות כהלכה ולכן גל הקול של מכשיר האולטרסאונד מתקשה לעבור ולהגיע לאיבר הנבדק.
כאמור, יש הקוראים לבדיקה זו "סקירת מערכות שלישית" אך היא שונה מהסקירות המוקדמות יותר שכן בשליש השלישי של ההריון לא ניתן כבר (מהסיבות שצויינו) לראות היטב את כל איברי העובר הניתנים לבדיקה מוקדם יותר.
הבדיקה סוקרת את המבנה והגודל של האיברים והמערכות השונות בגוף העובר (גולגולת, מוח, פנים, לב, גפיים, עמוד שדרה, בטן ועוד), את מיקום השליה ואת כמות מי השפיר.
פרופ' שרים מקבל לפגישות ייעוץ וטיפול:
רח' הברזל 11 כניסה B, קומה 5 ברמת החייל, תל-אביב
"בסט מדיקל" שערי חדרה, רח' יהודי פקיעין 1, חדרה, קומה 1
פרופ' שרים מקבל לפגישות ייעוץ וטיפול:
רח' הברזל 11 כניסה B, קומה 5 ברמת החייל, תל-אביב
"בסט מדיקל" שערי חדרה, רח' יהודי פקיעין 1, חדרה, קומה 1
חשיבות הבדיקה
גם אם הסקירות הקודמות היו תקינות, ואפילו אם בוצע דיקור מי שפיר, עדיין, יש חשיבות לביצוע בדיקה זו. הסיבה הראשונה היא שקיימים מומים העשויים להתגלות רק לקראת סופו של ההריון. המח למשל, מתפתח אל תוך שליש ההריון השלישי (וגם לאחר הלידה) ובאם התפתחותו אינה תקינה ניתן לעתים לאבחן זאת בבדיקת ההתפתחות. חשוב לציין כי מומי מח רבים יתגלו עוד בסקירות המערכות המוקדמת והמאוחרת, לפני שליש ההריון השלישי, אך עדיין, מיעוטם יתגלו מאוחר יותר.
חשיבות נוספת היא שאם בבדיקה מתגלים ממצאים המעלים חשש לתסמונת גנטית ספציפית, אפשר יהיה לבדוק זאת בעזרת דיקור מי שפיר מאוחר או שליחת נוזל מי שפיר (שנשאב כבר בדיקור בתחילת ההריון) לבדיקות נוספות, ספציפיות לממצא שהתגלה.
הבדיקה חשובה גם למקרים שבהם מאותרים ממצאים המתפתחים מאוחר יחסית ושאינם קשים, אך יכולים להשפיע על בריאותו של התינוק. אפשר, למשל, לאבחן בבדיקה אם העובר סובל מהפרעות במערכת השתן, כמו למשל הרחבה של אגני הכליות והשופכנים, מום המתגלה לעיתים רק בשליש השלישי של ההריון. ממצא כזה, אם לא יתגלה עוד בהריון, לעתים ייקח זמן עד שיאובחן, זמן יקר שבו עלולה כבר להתרחש פגיעה ונזק לכליות. לעומת זאת, אם יודעים על כך מראש כבר במהלך ההריון, ניתן לטפל בהפרעה כבר לאחר הלידה ולמנוע סיבוכים.
ריבוי מי שפיר למשל, מאובחן בד"כ בשליש ההריון השלישי. ממצא שכזה עשוי להביא לאבחון סכרת הריונית, או לכוון למומים/ממצאים מסוימים.
הפרעות בגדילת העובר באות לידי ביטוי בד"כ בשליש ההריון השלישי. הפרעות בתפקוד השליה יבואו לידי ביטוי בתקופה זו ובמקרים אלה יש משמעות למדידת זרימות הדם בין העובר לשליה וכן זרימות דם למוחו של העובר, כפיצוי לגדילה שאינה תקינה.
איך מבצעים את הבדיקה?
הבדיקה אינה פשוטה לביצוע (עובר גדול, עצמות מסוידות כהלכה, כמות פחותה של מי שפיר…), ובשלב זה (שליש ההריון השלישי) לא תמיד קל ופשוט לדמות את איברי העובר. הגפיים, למשל, קשות מאד להדגמה בשלב זה. הסקירה, ברוב המקרים, תתבצע בגישה בטנית (משום שהעובר כבר גדול מאוד). במקרים מסוימים, כאשר העובר שוכב במצג ראש (ראש העובר נמצא בסמוך לנרתיק) ורוצים לראות טוב יותר את המוח,היא תשולב עם בדיקה וגינלית.
שקיפות עורפית
בדיקת השקיפות העורפית היא בדיקת אולטרסאונד הנערכת בין השבועות 11+0 ל 13+6 להריון...
סקירת מערכות
סקירת מערכות היא בדיקת אולטרה-סאונד שבמהלכה מבצע הרופא, מומחה באולטרסאונד...
דיקור מי שפיר
לפי הנחיות משרד הבריאות, מומלץ לנשים מעל גיל 35 לעבור את הבדיקה...